Bilmusik

Är på väg ut till kamraterna på landet. Barndomsvännen sedan 40 år tillbaka med familj. Stockholmsbor till vardags och sedan några år tillbaka även torp-i-Österåkerstrakten-ägare.
På bilens stereo dundrar en av världens bästa skivor, enligt både mig och min man: Smashing Pumpkins med ”Siamese Dream”. En odödlig klassiker. Dessutom en perfekt bilåkarskiva. Den är vacker, explosiv, trygg, känslig, och mycket närvarande. En historia från första låt till slut som följer den kurviga vägen ut till det röda torpet på landet alldeles perfekt.
Så kommer en låt som gör att handen dras till volymknappen och mannen följer rörelsen per automatik. Det är så skönt att lyssna högt i bilen när det utanför fönstren bara är skog som kuliss. Mannen och jag slår med huvudena till musiken och jag undrar vilken film som spelas upp inne i hans huvud just nu. Vi har hela vår tid tillsammans med denna makalösa skiva. Snart 20 år…! Jag ler inombords. En stor, varm sol som strålar i det kompakta novembermörkret.
Så drar han ned volymen och sneglar över axeln mot barnen där bak.
-Gör så där högt med musiken igen, pappa, säger den minsta rösten.
Vi ler mot varandra i framsätet och forsätter resan mot Vad-skogarna. ”Today is the greatest…
Tänk att musik vandrar så klockrent genom generna.
Nästa år måste vi bli klart mycket bättre på att gå på konsert igen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *